Moderne sezone serije Doktor Who

Neke su serije prolazne, neke ubrzo dožive globalan uspjeh, a neke pak obilježe čitavu eru televizije. Britanska serija Doktor Who jedna je od takvih. U aprilu izlazi deseta sezona ove neobične i zanimljive sage, dok na Pickboxu od 25.2. možete gledati sve sezone „modernoga“ Doktora Whoa.

Doktor Who je na svoja fantastična putovanja kroz vrijeme i prostor krenuo davne 1963. godine. Prva njegova etapa trajala je poprilično dugo – od 1963. do 1989. godine što je rezultiralo impresivnom brojkom od 26 sezona i nevjerojatnom brojkom od čak 695 epizoda. Sasvim dovoljno da bi jedna serija doživjela status kultnog televizijskog djela i zacementirala svoje mjesto u popisu obvezne serijske literature.

Doktor Who otišao je i korak dalje vrativši se 2005. godine na male ekrane u novom, osuvremenjenom izdanju koje i dalje slijedi recept originalnog tvorca serije, preminuloga redatelja i scenarista Sydneyja Newmana.

Kroz „novog“ Doktora Whoa prodefilirala su četiri glumca visokog kalibra – Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith i Peter Capaldi. Promjena izgleda i osobnosti glavnoga lika ne utječe na samu seriju s obzirom na koncept regeneracije koji su producenti uveli još u šezdesetima, a koji se odnosi na sposobnost Doktora da se u određenom trenutku regenerira i poprimi potpuno nove ljudske osobine i izgled.

Koncept regeneracije daje seriji nedefinirano i beskrajno trajanje. Peter Capaldi trenutačno igra dvanaestog Doktora, u čijoj je ulozi od 2013. godine, dok na scenariju modernoga Doktora Whoa radi Steven Moffat, briljantni scenarist koji je radio na desetak najkvalitetnijih epizoda Sherlocka. Za one koji su nekim čudom dosad uspjeli zaobići ovu fantastičnu seriju, donosimo pregled (teškog) izbora pet najboljih, najoriginalnijih i najupečatljivijih epizoda modernoga Doktora.

BBC je postavio Guinnessov rekord zbog toga što se epizoda simultano emitovala u 94 različitim zemljama, a ova epizoda je ujedno bila jubilarna pedeseta godišnjica kultne britanske serije. Moffat je okupio tri različite generacije Doktora: Matt Smith igrao je jedanaestog Doktora, David Tennant desetog Doktora, a legendarni i nedavno preminuli glumac John Hurt utjelovio je posebnog, “ratnog Doktora”. Uz njih, došlo je i do potpuno neočekivane pojave Toma Bakera, četvrtoga Doktora Whoa. Rezultat je bila jedna iznimno napeta, dirljiva i bogata epizoda koja je na najbolji mogući način proslavila pedeseti rođendan ove kultne serije.

4. VINCENT AND THE DOCTOR (2010.)

Epizoda u kojoj  se Matt Smith vraća u prošlost nakon što je uočio intrigantno stvorenje na jednoj slici Vincenta van Gogha (Tony Curran) kako bi izbliza upoznao umjetnika na djelu, jedna je od najljepših i najposebnijih epizoda u historiji ovoga serijala. U prvom se planu nalaze izričito ljudske emocije i moć umjetnosti u pogledu afektivnih, psiholoških i iskustvenih efekata. Doktor kasnije vodi Van Gogha u budućnost kako bi slikar izbliza vidio kako su njegova djela prihvaćena i proslavljena.

3. SILENCE IN THE LIBRARY (2008.)

Osma epizoda četvrte sezone modernoga Whoa jedna je od onih u kojoj možete upoznati scenaristički talent Stevena Moffata. U najvećoj biblioteci svemira koju Doktor (David Tennant) i njegova asistentica Donna Noble (Catherine Tate) posjećuju odlazeći skroz u 51. stoljeće, problem ne predstavlja ono što vreba u sveprisutnim sjenama. Problem predstavljaju same sjene koje mogu biti ubojite.

2. THE EMPTY CHILD (2005.)

Sigurno jedna od sablasnijih epizoda serije. U prvoj epizodi serije koju je napisao Steven Moffat, Doktor (Christopher Eccleston) i Rose Tyler vraćaju se u 1941. godinu i stižu u London. Londonskim ulicama luta dijete čije je lice prekriveno plinskom maskom koje traži svoju majku i neprestano ponavlja pitanje: “Jesi li ti moja majka?”. Dijete je izvor infekcije i širitelj bolesti koja licima ostalih ljudi prišiva plinske maske.

1. BLINK (2007.)

Riječ je o remek-djelu Stevena Moffata i ostalih članova kreativnog tima koji su skrojili nevjerojatnu atmosferu i priču. U fokusu ove epizode nalazi se Sally Sparrow (Carey Mulligan), mlada djevojka koja odlazi u napuštenu kuću kako bi je istražila i dobila inspiraciju za fotografsku djelatnost. U napuštenoj kući nalazi videoporuke Doktora Whoa koji je zarobljen u prošlosti. U kući se nalaze uplakani anđeli, bića koja su Doktora zarobila u prošlosti želeći se domoći njegova moćnog TARDIS-a kojim putuje kroz vrijeme i prostor.

Pratite avanture Doktora i njegova TARDIS-a na Pickboxu od 25.2.!

KONTAKTIRAJTE NAS

Tu smo za sva vaša pitanja i sugestije.

POZOVITE NAS

Pozovite naš korisnički centar na broj 1360

POSJETITE NAS

Dobro došli u naše poslovnice.

UKLJUČITE SE

Pratite nas na mrežama: Facebook, Twitter, YouTube i LinkedIn

PIŠITE NAM

Pošaljite nam mail na info@telemach.co.ba